T-shirtens historia
Kärt barn har många namn och t-tröjan kallas i Sverige ofta för det engelska t-shirt, eller det lite ålderdomliga t-skjorta. Bland ungdomar hörs även ordet tisha eller t men oavsett vad man kallar den för tycks den vara ett plagg för alla generationer och typer av människa. Världen över går folk klädda i detta praktiska plagg och beroende på modellen kan den bäras både till vardags och i lite snofsigare sammanhang.
Plagget uppstod som en slag modifiering av de underkläder som människor bar förr i tiden. Tittar man på gamla bilder från 1800-talet, ser man till exempel hur framförallt herrar brukade ha på sig kroppsnära underställ i olika naturmaterial. Dessa plagg kunde var tvådelade som pyjamasar eller hela kroppsställ och de var inte alltid praktiska om man rörde mycket på sig. Inom det amerikanska försvaret började man på slutet av detta århundrade dela ut bomullstoppar i den modell vi idag kallar för t-tröjor så att soldater och sjömän snabbt skulle kunna sätta på sig dem, liksom få ökad rörlighet under olika övningar och slag. Snart upptäckte bönder hur smidiga det var, och modet spred sig som en löpeld.
Idag har människor på sig t-shirts som fritids- och arbetsplagg, som en kul utsmyckning, för att göra reklam för sitt företag och under träningen. Man kan ha en t-tröja både när det är varmt om sommaren eller när man vill vara praktiskt
klädd för vinterträningingen, gärna i kombination med saker som underställ, kavajer, jackor och sjalar. En enkel vit t-töja kan göras snygg på många olika vis: med strass och dekorationer, med tryck och broderingar, med kul färger och utstansade hål. Det spelar ingen roll om man är löpare eller rockstjärna, fabriksarbetare eller direktör, på semester i Spanien eller funktionär vid ett idrottsevenemang: t-shirten är ett av de populäraste plaggen och det är ingen slump!